vineri, 31 octombrie 2014

Prevenirea Riscurilor

Prevenirea riscurilor profesionale reprezinta ansamblul masurilor si actiunilor luate la nivelul unei organizatii, in intregul sau, la un grup de posturi de munca sau functiuni si la nivel de individ, in vederea evitarii riscurilor sau a limitarii efectelor acestora.
Prevenirea devine astfel o activitate complexa, care imbina cunostintele tehnice din: ergonomie, medicina  muncii, igiena industrial, psihologia muncii, toxicologia industriala.
Prevenirea implica un studiu de risc intr-o situatie de munca data, in baza caruia se pot desprinde si alege masurile cele mai eficace pentru evitarea riscului sau pentru reducerea lui.
Principii generale ce constituie baza prevenirii: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor, combaterea riscurilor la sursa, adaptarea lucrului la persoane, luarea in calcul a evolutiei tehnicii, inlocuirea unui factor periculos cu unul nepericulos sau cel mai putin periculos, planificarea prevenirii – deci integrarea ei in activitatea de baza, prioritatea protectiei colective, furnizarea instructiunilor de lucru adecvate lucratorilor.
Principii pentru integrarea prevenirii:
1.       Analiza riscurilor;
2.       Eliminarea sau reducerea lor;
3.       Luarea masurilor de protective, necesare pentru riscurile ce nu pot fi eliminate;
4.       Informarea utilizatorului cu privire la riscurile reziduale rezultate dintr-o eficienta incomplete a masurilor de protective adoptate.
Politici de prevenire a riscurilor profesionale – prevenirea riscurilor profesionale necesita acum sip e viitor o politica totdeauna noua, deoarece trebuie sa fie in pas cu:
-          Evolutia tehnicii si tehnologiilor de lucru care determina schimbari profunde in procesul de munca, in evolutia demografica a intreprinderilor, in care, marimea si durata de viata a acestora, au din ce in ce mai mult o tendinta de scadere;
-          Schimbarile ce itnervin in mediul industrial si social. Astfel de schimbari antreneaza de fapt si transferuri de riscuri intre sectoare de activitate, care se amplifica pe masura ce introducerea noilor forme de organizare dau nastere atat la cresterea numarului de intreprinderi exterioare, cat si la inmultirea posturilor de muca temporare;
-          Orientarile economice si sociale, ca rezultat al impactului activitatilor economice cu nivel relative al riscului professional, impact ce este strans legat deȘ productivitatea muncii, formarea profesionala a fortei de munca active si rezultatele economico-financiare ale intreprinderilor.
In acest sens, mediul economic si social va trebui considerat ca principal factor in elaborarea actiunilor destinate prevenirii riscurilor profesionale.
Anticiparea riscurilor profesionale, pentru o reala gestionare a lor, presupune:
-          O dezvoltare a analizei apriori a riscurilor;
-          Protectia muncii la locul unde se desfasoara activitatea;
-          Promovarea unor echipamente, tehnologii si procese sigure, sau mai sigure;
-          O imbunatatire a conceptiei cu privire la amenajarea locurilor de munca;

-          A oferi personalului lucrator cunostintele necesare pentru a cunoaste si intelege riscurile profesionale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu